توصیه های اخلاقی آیت الله العظمی نوری همدانی به طلاب

حضرت آیت الله العظمی حسین نوری همدانی مدظله العالی احیای اخلاق در جامعه را بسیار تأثیرگذار دانستند و گفتند: در برنامه خود باید وقتی را هم برای معاشرت با علما و مطالعه احوال علما داشته باشیم زیرا هر کدام از علما ویژگی ها خاصی داشته اند که می‌تواند در وجود

567f6df153ac0 1

ایشان ظهر شنبه در دیدار معاونان تهذیب مدارس علمیه استان قم، اظهار داشتند: اخلاق در زندگی بسیار مهم است و خدمت شما که برای احیای اخلاق در جامعه تلاش می‌کنید بسیار تأثیر گذار است. معظم له با بیان این که معارف اسلام به سه دسته اعتقاد و اخلاق و عمل تقسیم می شود، افزودند: قسمتی از امور اسلام مربوط به اعتقاد است که در علم کلام بحث می شود و هر مسلمان باید معارف اعتقادی خود که از آن به اصول دین تعبیر می‌شود را تقویت کند؛ اعتقادات فصل اول از معارف دین است و باید از روی دلیل و برهان تا حد یقین تقویت شود.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مدظله العالی فصل دوم معارف اسلامی را اخلاق دانستند و خاطرنشان کردند: در نفس انسان ملکاتی وجود دارد که برخی پسندیده و برخی ناپسند است؛ اخلاق یک فن است که انسان باید از طریق آن اخلاق ناپسند مانند غرور و تکبر را از وجود خود دور کند و ملکات پسندیده مانند تواضع و اخلاص را تقویت کند.

مرجع عالیقدر تقلید شیعیان جهان ابراز داشتند: فصل سوم معارف اسلامی مرحله عمل است که واجبات و محرمات و توجه به آنها در این فصل است؛ شما که توفیق پیدا کردید در راه احیای اخلاق گام بردارید گام بسیار مهمی است و از کتاب های مهم این موضوع کتاب منیه المرید شهید ثانی و آداب المتعلمین شیخ طوسی است؛ سعی کردن در عملی شدن اخلاق بسیار مهم است.

ایشان ادامه دادند: اولا باید نسبت به اشخاص شناخت داشته باشید زیرا انسان‌ها متفاوتند و باید با اخلاق آنها آشنا باشید و با مهربانی با طلاب در تماس باشید تا بتوانید تأثیر گذار باشید و برای احیای اخلاق گام بردارید. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مدظه العالی نظم را از امور بسیار مهم دانستند و خاطرنشان کردند: باید مردم نظم و برنامه را از شما یاد بگیرند و کسانی که نظم نداشته باشند در زندگی موفق نخواهند بود؛ نباید حتی 5 دقیقه از زندگی خود را تلف کنیم.

مرجع عالیقدر با اشاره به حدیثی از امام کاظم(ع) چهار چیز را در برنامه انسان ضروری دانستند و تصریح کردند: اول باید زمانی را برای خلوت با خدا و مناجات در نظر بگیریم که خیلی مهم است و نماز شب بهترین نماد خلوت با خدا است که نورانیتی در قلب انسان ایجاد می کند و از نظر سلامت بدن هم سحر خیزی بسیار مؤثر است.

استاد برجسته حوزه علمیه ابراز داشتند: باید زمانی را هم باید برای تأمین معاش زندگی در نظر بگیریم زیرا بیکاری باعث فساد و سقوط می‌شود و سوم باید وقتی را برای معاشرت با افراد خوب و صالح داشته باشیم و این خیلی مؤثر است که احوال علما را مطالعه کنیم؛ زیرا هر کدام از علما یک ویژگی خاصی داشته اند و این می‌تواند در وجود ما تأثیر زیادی داشته باشد. ایشان زندگی علامه طباطبایی را بسیار آموزنده دانستند و افزودند: تفسیری که ایشان نوشته بسیار جامع است و ایشان به نوعی خود را قربانی این تفسیر کرده است و در رابطه با برخی آیات 50 صفحه تفسیر نوشته است؛ در زمینه اخلاق هم بسیار وارسته بود و حدود دو سال بود که بعد از مرگ استادش عطر مصرف نکرده بود.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مدظله العالی خاطرنشان کردند: چهارمین چیزی که امام کاظم(ع) فرمودند باید در زندگی باید برای آن وقت گذاشت تفریح و تنفس است زیرا هر کاری نشاط می‌خواهد و اگر نشاط نباشد انسان کسل می‌شود و نمی‌تواند در زندگی پیشرفت کند. معظم له بر لزوم مطالعه نهج البلاغه تأکید کردند و ابراز داشتند: طلاب باید شرح‌های مختلف نهج البلاغه را مطالعه و خلاصه نویسی کنند تا در آینده بتوانند از آن استفاده کنند.

ایشان با اشاره به حدیثی از امام صادق(ع) در رابطه با عقل و جهل افزودند: عقل 75 سپاه و شاخصه دارد و جهل هم 75 شاخصه دارد که به صورت موردی علایم عقل و جهل در این حدیث ذکر شده است؛ باید در حوزه مرکزی را درست کنیم تا میزان عقلانیت طلاب را با استفاده از این شاخصه‌ها بسنجیم و در صورت ضعف آن را تقویت کنیم.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی مدظله العالی شناخت اخلاق صنفی را ضروری دانستند و خاطرنشان کردند: روحانیت صنف خاصی است و مردم انتظار اخلاق خاصی را از روحانیان دارند که باید این اخلاق را به طلاب آموزش دهیم و همچنین شناخت زمان و مقتضیات زمان هم از مواردی است که باید در اخلاق در نظر داشته باشیم.